THE STORY OF MY FEELING

THE STORY OF MY FEELING

Friday, October 16, 2009

BAPAK MINTAK AMPUN

Asalamualaikum smua, Sori byk2 aku ucapkn kerane byk mslh yg telah timbul, x cukup mase, penuh ngan asignment dn byk lgi yg merupakan mslh telah aku hadapi yg tidak dpt aku update aku pnye blog ni. Adeh, maaf patik pohon. Soo di sini aku nk mengucapkan ap yg x sempat diucapkan, SELAMAT HARI RAYE AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN, mohon maaf ngan ap yg telah aku wat kat korang yg sedang membace blog aku ni. So lepas ni aku akn kerap laa update blog aku secepat mungkin. Sekian wasalam.

Wednesday, July 8, 2009

JANGAN MENCARI TERLALU 'SEMPURNA'

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang ……
Setelah ia mulai MENYAYANGI kamu……
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya……
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu saja……
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu……
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu……

Jika kamu MENADAH air biarlah berpada……
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh……
Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja……
Kerana apabila ia mulai RETAK ….tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula……
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja……

Begitulah juga……

Jika kamu sedang memiliki seseorang…. TERIMALAH dia seadanya……
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa……
Anggaplah dia manusia biasa……
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN …. tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat
Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu merasa terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja……

Begitulah juga……

Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN ……
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu……
MENYAYANGIMU …. MENGASIHIMU ….dan MENCINTAIMU ….
Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain……
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN ……
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain……
Kamu juga yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi……

Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna, sedangkan jika kita boleh m ema afkan KESILAPAN orang yang kita sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI …kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA …itu lebih BERMAKNA !

“Begitu hidup ini tiada yang abadi yg patah Kan tumbuh yang hilang Kan berganti, namun yang berganti tidak mungkin sama seperti yang hilang”

Saturday, July 4, 2009

Pantun baik pnye, kalo barani balas laa...

Pulau Hokkaido jauh ketengah
Gunung Fuji bercabang tiga
Hancur Raksaser dikandung tanah
Ultraman yg baik dikenang jua.

Dua tiga Raksaser berlari
Maner nak samer Raksaser Kero
Dua tiga Ultraman boleh kucari
Maner nak samer Ultraman Taro.

Kalau roboh Kota Narita
Papan di Tokyo Ultraman dirikan
Kalau sungguh itu keje Raksasa
Badan dan kepaler dier Ultraman 'fire'kan.

Kajang Ultraman kajang berlipat
Kajang Raksaser mengkuang layu
Kalau Ultraman Ace tak cukup kuat
Ultraman Neos datang membantu.

Buai laju-laju
Sampai Pokok Sena
Apa dalam baju?
Lampu Ultraman nyaler.

Mengata dulang paku serpih
Mengata Raksaser
Ultraman pulak yang lebih-lebih.

Sudah gaharu cendana pula
Sudahlah kalah di'fire' pula.

Orang berbudi kiter berbahaser
'Fire' diberi pada raksaser.

Friday, July 3, 2009

- kenape aku x prnh dpt aty dia lg -


Aku x tau laa ape mslh aku
and aku rase mslh aku ni x prnh settle
and aku sendiri x tau mcm mane nk settle
and aku sendiri x tau kenape aku dh jd mcm ni?
entah laaa....
aku syg kt dia and dia kate dia pn syg kat aku
tp dia cinte x kat aku ke x?
aku x tau laa ape yg ade dlm aty dia ttg aku
ade x aku di dlm atynye?
pernah x dia rase skit kat atynye bile aku tiade tp aku sentiase rase sakit kalo dia x ade
tp dia sentiase ade dlm aty aku selamenye...
aku x tau laa knp dia aje aku pilih?
walaupn dia dia wat aku menderite before ni tp aku ttp nk kn dia
entah laa...
tp bile dia ade kt sebelah aku or sekeliling
aku rase ape yg dia wat kat aku before ni aku maafkn
tp bile dia dh ge jauh blk aku rase sebaliknye...
kenape?
mcm mane aku leh dpt miliki aty dia sepenuhnye?
aku cube mcm2 tp aku msih x dpt miliki atynye
aku tau aku ni x ade rupe, aku x kaye, aku x pndi amik aty org
pastu dh laa x pndi, exam pn kantoi
aku cube laa jd sebaik mungkin, tp kenape msih x dpt gak aty dia?
ape aku leh buat? utk dpt aty nye?
ape yg perlu aku mulekn utk dpt atynye?
Aaaaaaaaahhhhhhhh!!!!

Friday, June 26, 2009

Buah tangan ( bile jiran bagi )


Asalamualaikum, hei geng. Just nk tau laa kalo korg prnh x korg ge buah tgn kat jiran korg. Contohnye laa korng ge bauh tangan mcm lauk ke buah2an ke, pastu jiran korg bls blk bende yg pelik. Haaaaaa, ni aku nk ge tau korg laa sbb aku dh kene dh. Arini mmg kelaka tul laa. Mcm mane laa leh plk jiran aku ni blh bls buah tgn ni ngan bende2 pelik. Tp nk wat mcm mane, kot2 dia ikhlas nk ge kat kite kn, x kn nk komplen ngan dia plk kn. K laa aku cer ape yg terjdi arini. Jiran aku ni seorg jururawat kat HKL ( hospitak kuala lumpur ) and ptg td dia bru blk and brtembung ngan aku. Pastu dia panggil aku dtg umah dia. aku pn ge laa ngat kot2 dia nk ge ape2 ke kat aku, duit ke brg baik ke mane laa tau kn. Aku dtg laa umah dia , pastu dia ge mangkuk mak aku ngan trttp kat atasnye. pastu aku rase ringan aje nad x panas ( ngat mknan aje aku ni ). aku pn ckp laa terima kasih laa ngat jiran aku ni sbb aku nk ge main bola. Smpi aje kat umah aku pn bkk laa penutup mangkuk tuu, aku trkejut ngan tergelak mcm nk trkentut sbb jiran aku ni dia bls ngan ubat2 ngan nastem2 hospital. Betul laa jiran aku ni wat hal. X ape laa brgune gak.

-end-

Wednesday, June 24, 2009

Gengz......pade suatu ari....



Asalamulaikum, pembuke bicare yg mulia. Peh penat doo walaupun 1 ari aje. Ia brmule ngan aku tgu pnye lame sbb ade laa mamat ni kate time ni sbb dia leader for this trip, but yg drivernye tgh dilamun mimpi2 yg indah walaupn dh kol 11 pg. Tapi leh plk dia kejut smua org yg pergi and dia kate grk kol 11. Mmg aku menyirap aje ngan mamat ni

( cube teka sape mamat ni )

.tp mmg nk kene laa. Pastu smpi lg 1 msg, pastu driver kate grk lepas zohor. Aku pnye laa penat kemas brg ngat nk gerak awal tp bikin waa panas aje.

Tgu pnye tgu pnye tgu kol 3 lebih bru smpi. Peh smpi trtido aku kat umah tgu. Ahhh smua tuu dh x kire dh coz my trip has just started. Laa aku ngat smua dh ade dlm kete tuu rupenye ade lg plk x ade. Ah x ape laa janji plan dh set and aku follow aje. Mmg penat laa kalo dok lame2 dlm kete tuu. And aku pn trlelap……….khoh……khoh…….khoh.

Tibe2 dh smpi. Leh plk tibe2, pastu kite org singgah laa gerak kat port dikson ni mkn. Lapo plk. And after that ge laa tmpt rehat kite org. Bile smpi, ape lg smua dlm pale nk smbg tido laa kat atas plk sbb kite org dok kat apartment. Hehe. Dh kemas2 brg ngat leh laa nk smbg tido tp tuka plk plan ge mandi kolam kat bwh. Mandi pnye mandi pastu penat and naik atas blk sbb mlmnye kite org ade BBQ baik pnye kat pntai.

Siap pnye siap, mlm dnh menjelme. Brg BBQ dh ready ke lom?ni bile nk gerak ni? Hanip dh mrh. Ape lg kelang-kabut laa bile driver dh start bebel. Peh mhl gile BBQ kat dpn ni? RM30 semlm? Mmg betul laa cekik darah. Bende sewa tmpt BBQ pn mhl nk mampos, betu laa org melayu skrg. Yg ni bru harge org melayu, kalo org cine? Kite org jln2 laa cri port baik pnye nk BBQ. Last2 tmpt awam yg dilarang wat bakar2 tuu jgk kite org wat BBQ. Pastu setting laa BBQ mlm tu. Mmg ssh gile nk start api BBQ ni suit tul. Tp kalo korg nk tau, mlm tuu kite org bakar ayam smpi 5 ekor. Peh cube laa korang byg 8 org tibia 5 ekor ayam. Mmg pecah perut beb. Tp mlm tuu mmg happening laa. Pastu aku try laa memancing kat tepi pantai. Pastu supian plk nk try baling joran aku. Ngat dia tau last dia ge blk joran aku ngan tali dh simpul2. Peh betul laa mamat ni bikin waa panas aje. Repair pnye repair and ok dh joran aku. Aku try laa plk baling joran tuu blk, tibe2 ikan tiruan yg aku wat sbgi umpan hilang plk. Aduh trus stop memancing. Ah x ape laa, sbb byk lg ayam yg x bakar lg. Mlm semakin pjg, oleh kerane penat aku tlg bkr BBQ, ngat nk laa rehat kat kapet jap last2 aku lelap terus. Min kejut aku bile smua dh siap2 nk blk, tp betul penat aku rase wat BBQ ni. Blk kat apartment, terus main ps2, x puas aty kalah main bola. Bile main aje tibe2 blackout laa plk. Pastu aku pn terus tido laa smpi esoknye wlaupn panas.

video video

Pagi2 lgi ade laa monyet2 ni bikin bising aje org mau tido. Siap kaco aku ngan cicak betul plk tuu. Ape lg bising laa aku pg tuu. Lepas tuu terus mkn pgi2 ngan BBQ yg siap semlm. Bantai aje laa tuu aje yg ade. Lepas tuu terus main bola lg kt ps2 anip ni. Mmg x puas aty tul laa kalah byk kali. X ade bakat kot. Tension kalah aje memanjang, aku ajak geng aku ge mandi kolam plk. Mandi kolam ni mmg dh ngat dunia laa. Smpi tengahari bru nk naik. Smpi itam abis bdn ni. Pastu siap2 nk blk sbb dh bosan. Ngat leh laa lepak 2 mlm ke tp 1 mlm aje. Hmmm x ape laa. On the way blk aje anip bwk kete mcm F1, peh cuak aku dok kt blkg. Pastu kite org stop laa kat seremban utara mkn tengahari + petang. Mmg lapo laa mase tuu. Lepas mkn smbg blk prjlnan blk and aku trtido khoh……….khoh……..khoh……..tap2 dh smpi umah aku dh. And smpi sini aje laa cer holiday aku.

Tuesday, June 23, 2009

Sori dh lame x update




Sori laa lame x aku brbentang cer psl aku
byk mslh yg melande
mslh sendiri, mslh keluarge, mslh kewangan
mslh aty...hmmmm...
entah laa byk sgt mslh yg menimpe2 skrg ni
tp anyway i'm back already
soo just wait laa my new story
and thankz for viewing my blog
k arios.....

Saturday, May 30, 2009

Dia ngat aku nie perosak ke?



Nie yg aku nk mrh nie. Korg mesti mrh kalo korg kene tuduh bkn2. Tp mamat nie btul laa wat aku panas nsib baik dia nie aku pike kwn. X ade laa bende nie dh lame tp tibe2 dia ungkit2 plk kat aku bajet nk kate aku nie jht laa. Mcm nie cer dia. Aku nie ade laa sorg kwn nie yg baik gile dtg dri utare. Pastu dia nie x biase kat kuala lumpur nie. “wei sapuan, ko nk x tgk mcm mane manusia idup mase org tgh tido?”.

Pastu member aku nie pn ikut laa. Kite org mase tuu ade gap smgu untuk paper last mase exam nie. Pastu mlm tuu aku ajak laa diaorg nie over nite. Mule2 lepak kat mamak kat danau pastu smbung ge uptown kat danau tuu. Lepak aje kat danau mau 4 jam. Lepas puas pusing kat danau, aku ngan member 4 org nie pn grk laa jln2 tmpt lain and plan nk ge dataran merdeka nk tgk ‘drift’ kat sane. Smpi kat dataran mau kol 330 pgi. Tp aku ngan yg lain nie lepak laa dataran tuu sembang2. Pastu kwn aku sorg nie tibe2 dtg plk akal dia nk tgok pondan kat ‘jln haji taib’ sme plk ngan name bpk aku.

Kite org grk laa bwk kwn aku yg baik gile nie ge tgk pondan. Mmg kalo korg lalu waktu siang x ade org aje kat jln tuu tp kalo pe pgi, subahanallah laa aku kate. Mcm uptown pondan tuu penuh kat lorong haji taib tuu. Siap ade pgl kite org “abg!!!.....abg!!!....abg!!!....mau service baik x?”. geli aku tgk diorg nie. Tp yg member aku yg baik sorg nie leh plk dia kate lawa. Siap stim lg tgk pondan tuu. Aku plk rase nak muntah aje aku tgk pondan nie dial eh plk kate lawa. Pastu subuh berkumandang, aku pn ajak laa kwn aku nie belah ge smbyg subuh kat titiwangsa. Lepas smbyg aku kite org pn blk laa kat unikl.

Yg member aku sorg nie keesokannye leh plk dia kate kat aku “apis, ko ajak sapuan wat bende2 jahat?” kecoh dia nie siap hantar comment kat friendster aku lg, aku pn bengang laa. Aku ge bilik dia cri dia kat bilik. Msuk bilik dia terus aku angkat kerusink balon dia tp nasib baik dak degree bilik dia tahan aku kalo x abis hinggap kerusi nie kat dia. Lepas kejadian tuu mintak maaf bukan main lg tp aku mmg dh maaf dia. Yg member aku yg mulut celupar nie pandai orgnye pastu dak kuat surau kat bmi tuu and sekelas ngan aku plk tuu. The moral value is you have to think first before you want said something to someone. Ngan aku lg laa kene ckp tul2 kalo x nasib korang x baik laaa kalo silap ckp ngan aku. Hahahaha k laa. Bye.

Aku menjadi tempat luahan perasaan


Skrg nie aku dh ade 2 org kwn yg ade mslh. Dua2 nie girl plk tuu. Sorg ira and sorg lg raihanah. Mmg aku dpt laa tau ape mslh dak2 girl nie. Ade yg best dgr and ade yg x best. Ade yg aku leh tlg and ade yg x leh tlg. Aku plk kalo diorg nie cer serius aku leh plk wat lwk. Aku pn ade gak cer kat diorg mslh aku kat diorg. Kire sesi luahan perasaan laa nie.soo kalo korg nk share mslh korg kat aku, aku no lah nk dgr. Msg leh, ym pn leh. Free of charge just modal dia ko cer aje ngan aku


.

Thursday, May 28, 2009

Keluar pade suatu ari!

Asalamulaikum, ari selase brsamean 26 may bersamean juge ngan beberape hijrah, aku mengikuti rombongan cik kiah ke sunway pyramid. Semlmnye plan ngat nk ge ngan kete faris, pastu x jd atas mslh2 yg x dpt dielakkan ( faris mase tuu bengan gile, abis maki hamun dia kwr pastu dh laa lantuk kat aku ). Aku lepas faris nie bebel2 aku pn try laa nk tido tp oleh semangat untuk plan esok smpi kol 3 pgi lepas smbyg subuh terus ge jogging tgah gelap2 tuu. Pastu bersiap bkn main lg mak aku ckp ngan wangi2. Faris dgt sharpnye smpi tepat depan umah aku kol 7.45 siap basuh kete lg sbb awek 3 org nk msuk kete dia. Then bile smpi terminal aku bru tau ade lg dak lain yg ikut. Then tgu laa sbb kwn niat nye. Tunggu pnya tunggu pnya tunggu. 1, 2, 3, 4 ………14, & kali ke 15 train meninggalkn kami, akhirnye sekumpulan kwn ini smpi juge akhirnye ( dlm aty kate diorg nie mcm siput sedut btul laa ). Dlm train aku ngan faris buat badmood laa bajet touching ( diam aje mls nk ckp ). Bile smpi sunway aje trus tgk cer ‘night at the museum 2’. Mmg kelaco gile, keje aku gelak ajekat dlm wyg tuu. Lepas tgk wyg ge mkn ngan solat zohor. Lepas tuu ape lg, bowling time laa. Penat aku main smpi abis bsh bju aku. Malu suit dh laa rmi awek2. Tp arini seri laa ngan faris tp tgn kiteorg bengkak gile. Pastu oleh dh lewat, kiteorg blk laa. Penat tgu bas nie pn mcm siput sedut gak. Aduhhh. Pastu leh plk aku terlelap kt dlm bas nie nk tgu smpi dh laa jam plk tuu. Bile dlm train plk aku izyan ngan intan brgosip. Yan nie leh plk nk kene aku ngan intan ( tp kalo leh ape slhnye, hahaha ). Bile smpi aje faris bwk kete ngan laju gile sbb nk keje waktu mahgrib sbb dh lmbt. Smpi umah leh plk adjust intan. Mane laa tau kot3…… k laa smpi di sini, arios.

Tuesday, May 19, 2009

Kepenatanku di kampong halamanku.....

Aaaaaaaaaaaaahhhhhhh penatnye bdn aku nie, abis semak kat kebun aku kejekan. Nie laa bpk aku, pantang dia nmpk anak dia dok x wat ape2 kat umah, abis dia bwk aku blk kmpg ge kejekan kebun buah dia. Tp nasib baik laa dpt upah ( nie wat keje nie mmg niat nk upah aje ). Tp mmg keje nie minat aku. Aku nie lahir aje kat kota tp hati aku sebati ngan org di kampong. Keluarge aku aje dlm keluarge bpk aku yg rajin ge kebun termasuk la nenek aku tp skrg dia dh x leh nk ge kebun dh sbb dh x larat tp niat dia ade. Yg lain keje goyang kaki aje kat umah nie. Tp pantang kalo musim buah aje, bpk aku mesti mengamuk sbb sedare aku yg lain ge rembat buah kat kebun bpk aku nie. Abis dia naik minyak kalo sedare aku nie amik peluang. Aku rase laa kalo senapang patah atok aku nie ade kat kmpg nie dh lame dh dia tembak sorang2 ( nie rase aku aje tau tp nasib baik laa senapang tuu dh ge kat abg nenek aku ). Antara buah yg slalu menjadi kegemaran aku ngan rembatan sedare aku adelah buah durian, rambutan ngan manggis. Nie laa byk kat kebun2 arwah datuk aku. Tp kalo kubun nie berbuah, kalo bwk lori pn penuh. Semangat bpk aku blk kmpong nie lain mcm sikit, siap dia beli 1 mesin rumput sbb nk cantikkn kebun ngan supaye senang bile musim buah durian yg x lame lg nie supaye sng nk amik buah yg dh jatuh msk. Last2 bile dia beli mesin, aku laa yg kene wat potong semak kat kebun tuu. Kalo ko tgk org potong rumput tuu mcm sng aje kan diorg potong rumput, tapi sbnrnye keje tuu mmg ssh dn sgt memenatkn. Tuu yg skit pinggang aku dibuatnye. Tp aku x sbr nk tgu bile durian kat kebun aku nie nk brbuah. Aku plan nk bwk kwn aku ge kmpg aku bile smpi musim nanti, leh laa korg rase hasil titik peluh aku kat kebun tuu, sekali laa holiday kat kmpg aku nie. Soo kepade yg berminat bgi laa tau aku tuu pn kalo korg nk ge kmpg aku. Aaaaaaaaaaaahhhhhhhh penat nye aku tulis psl kmpg aku soo tamat laa cer aku nie.